Ambassade en Consulaten van België in Noorwegen en IJsland
Home Geschiedenis van België en van Belgen in Noorwegen

Geschiedenis van België en van Belgen in Noorwegen

De Belgische en Noorse Koninklijke Families

De Belgische en Noorse koninklijke families zijn nauw verbonden: Koning Albert II en Koning Harald zijn volle neven. Hun moeders, Koningin Astrid (1905-1935) en Prinses Märtha (1901-1954), waren zusters, geboren Prinsessen van Zweden.

Het Belgische Vorstenpaar legde een Staatsbezoek af aan Noorwegen in april 1997 en de Noorse Koning en Koningin bezochten België in mei 2003.

Koning Filip en Koningin Mathilde legden een beleefdheidsbezoek af in april 2014 en waren eregasten tijdens de 80ste verjaardag van de Noorse soeverein in 2017.

 

Petrofina

Fina begon zijn Noors avontuur in 1965 toen het samen met Philips een aandeel in het olieveld Ekofisk kreeg.

Van 1969 tot 1975 is Fina ook betrokken in ontdekkingsactiviteiten op Svalbard.

Norske Fina viert haar 25e verjaardag in 1984. In 1987 voert de firma haar eigen seismische onderzoeken in belangrijke gebieden uit en bereikt resultaten van zeer hoge kwaliteit. De onderneming neemt ook deel in de ontwikkeling van een geavanceerd geochemisch instrument “Geofina Hydrocarbonmeter”.

Na belangrijke onderhandelingen met de Noorse autoriteiten krijgt de Belgische firma in de lente van 1988 voor de eerste maal het statuut van operator op de Noorse “Continental Shelf” toegekend. In dat jaar neemt Fina voor de eerste keer deel aan de “Offsshore Northern Seas” expositie in Stavanger. Fina ondertekent  een samenwerkingsovereenkomst met o.a. de Universiteit van Gent voor het ontwikkelen van productiemethodes van heilbot. Projecten in geologie en in reservoirtechnologie worden uitgevoerd en beheerd door de firma.

In 1990 richt Fina een professoraat in petroleum-economie en -administratie op aan de “Norwegian School of Management”. Fina neemt deel aan een crisisplan met het oog op ongevallen veroorzaakt door milieuverontreiniging. Zij steunt de kunst in Noorwegen door de tentoonstelling in Tromsø, gewijd aan de expeditie van Adrien de Gerlache en Roald Amundsen op de Zuidpool, te sponsoren. Zij steunt eveneens het Festival Hedendaagse Muziek “Ultima”.   

In 1999 vervoegt Petrofina de Franse maatschappij Total.  De kantoren van Fina in Stavanger worden gesloten en zo eindigt het Belgisch-Noors avontuur van Fina.

 

Adrien de Gerlache en Roald Amundsen

Adrien de Gerlache, luitenant bij de Belgische Zeemacht, wenste een eigen expeditie samen te stellen voor wetenschappelijk onderzoek van de Zuidpool. Hij benaderde de “Société géographique” in Brussel voor het bijeenbrengen van het nodige kapitaal en kocht in Noorwegen een driemaster van 250 ton, uitgerust voor de jacht op zeehonden. Deze boot, PATRIA genaamd, werd grondig gerestaureerd en werd herdoopt tot BELGICA.

Op 29 juli 1896 ontving de Gerlache een brief van een 25-jarige Noor, Roald Amundsen, die wenste deel te nemen aan deze expeditie; zijn wens werd ingewilligd  en hij kreeg de functie van tweede luitenant. De BELGICA verliet Antwerpen op 16 augustus 1897 en bereikte de Antarctische waters op 20 januari 1898. Van de 19 bemanningsleden waren er 6 Noren.

Adrien de Gerlache en zijn bemanning waren de eersten om een winter in Antarctica door te brengen en om essentiële gegevens terug mee te brengen voor de kennis van deze gebieden. Na een gedwongen overwintering in het pakijs, kon het schip eindelijk, op 28 februari 1898, een doorgang vinden naar open zee. De BELGICA werd opgekocht door een Noorse firma in het begin van de 20e eeuw en zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kust van Harstad. Zijn anker is nu tentoongesteld in het polair museum van Tromsø.

Voor Amundsen was dit het begin van een lange loopbaan als ontdekkingsreiziger. In 1911 zou hij als eerste, samen met drie compagnons, de Zuidpool bereiken.

Op het ogenblik worden de mogelijkheden onderzocht voor de lichting van de “Belgica”.

 

België en Kirsten Flagstad

De huidige residentie van de Ambassadeur van België, eigendom van de Belgische Staat, was ooit de woning van Kirsten Flagstad, een bekende Noorse sopraan die beroemd werd in Scandinavië en in de USA door haar vertolking van Wagner. De bankbiljetten van 100 NOK zijn geïllustreerd met de foto van Kirsten Flagstad.

 

Pierre Alechinsky

De Belgische schilderkunst is aanwezig in Noorwegen met o.a. werk van Pierre Alechinsky (1927-  ). Inderdaad, in 1994 gaf hij 80 tekeningen als geschenk aan de Henie-Onstad Stichting, gelegen juist buiten Oslo.